Legfrissebb képek

Legfrissebb kommentek

 • Varga Viktória Ez nálunk is ugyanígy van, egész délutánokat töltü...
  2011-08-02 17:32:18 (Agyő pelus!)
 • Sipos Szilvi Szia Viki! Én a hajamat tépem kakiláskor... Fanni...
  2011-07-29 11:23:38 (Agyő pelus!)
 • Varga Viktória Szia Szilvi! Végre Regi is elhagyta a pelust, e...
  2011-07-28 12:05:15 (Agyő pelus!)
 • Hegedűs Anna Az internet alapján nem szabad elhinni semmit a be...
 • Jakab Gabriella Olyan, mintha magunkról olvastam volna... két évve...

Hozzáférés

rss  RSS hírcsatorna
Az RSS hírcsatorna kizárólag a nyilvános blogbejegyzéseket tartalmazza!

Jog: Látogató

BLOG - BEJEGYZÉSEK LISTÁJA

Szűrés: fejlődés Címke szűrés kikapcsolása

Most kb. 9 kiló, és 73-74 centi, a ruhái 80-asok. A héten szereztem be újabb nyári ruhákat neki, használtan, de jó állapotban vannak, ami meg nem annyira, az jó itthoni játszósnak, ráadásul azokat ajándékba adta, akitől vettem. Nem mindegy, hogy tizen-akárhány ruhát veszek tízezerért, vagy kettőt. Némelyiket felpróbáltam rá, főleg a nadrágokat, mert attól tartottam, a nádszál (!) derekára nem lesznek jók, de végülis jók lettek.

Pár szó a mozgásáról. Egy hete egyre többször tolja fel magát négykézlábas helyzetbe, és egyre tovább rugózik is. Erősít a Drágám. :) Pár napja, mikor szüleim itt voltak, megpróbáltuk, hogy úgy fél méterre elé tettünk egy kártyalapot (azokat mindig meg akarja kaparintani, Csabi megőrül tőle, mert összenyálazza...). Hát odament érte!! Jó, nem szabályosan, nem mászott, hanem a lábával ellökte magát, úgy vetődött a kártya felé, mindezt úgy három lépésben, így jutott el a várva-várt célhoz. :) A kis kommandós. :) Azóta többször játszottuk ezt, persze nem a saját „unalmas" játékaival, mert azokért nem nagyon strapálná magát, hanem célként a cumit használom, vagy a távirányítót, vagy apa négyzetté összerakható fakígyóját. Ez utóbbit sajnos rögtön szétszedte, én meg persze nem tudom jól összerakni, úgyhogy Apa rögtön kiszúrta, hogy Fanni megkaparintotta. :)

Nemrég kapott egy bébikompot, egy ideig el is van benne, de nem sokáig. Csabinak viszont nagyon tetszik, gyakran tologatja benne Fannit. Lehet, hogy Fanni ezért nem szeret benne lenni...? :)) De egyre több ideig elvan benne, tolat ezerrel, persze rögtön odajut, ahova nem kéne, konyhaszekrény fiókjához, satöbbi, de hát úgysem hagyom olyankor egyedül.

Csabi meg elővette élete első bébitaxiját, és azzal rodeózik a lakásban. Azt élvezi, ahogy farol vele, állandóan azzal nyaggat, hogy vegyem fel a fényképezőgéppel, Ő meg visszanézi a felvételeket. Néha unatkozik itthon, pedig igyekszünk naponta kétszer sétálni, illetve kiülni az árnyékba, ott gyümölcsözünk. Gyakran én is fáradt vagyok játszani vele, meg hát nincs is idő egész nap csak játszani. Hosszú lesz a nyár... Az ovi szeptemberben kezdődik, a régi oviban kedden voltam, elhoztam az összes cuccát, elbúcsúztam a nevében az óvónéniktől, dadusoktól. Jó sokáig beszélgettünk Csabiról, hogy milyen sokáig tartott, míg mondhatni, megszerette az ovit, sok idő volt beilleszkednie, de remélem, az új oviban könnyebben fog menni, hisz már nagyfiú. Meglátjuk. A szeme szerencsére javul, tegnap voltunk orvosnál, még csepegtetnem kell, de szemészetre nem kell elvinnem. Azért ha hétfőig nem múlik el, visszaviszem.

Néhány apás kép, amin látszik, hogy azért nem mindig sír nála. :)

Volt 3 napja, de szokás szerint le vagyok maradva... :)

Mit is tud egy 6 hónapos baba - körülbelül?

A legtöbb baba...

...beszéd és hang felé fordul

Ez igaz. Ha szólok neki, rám néz, hacsak nincs valamivel nagyon-nagyon elfoglalva. A Bátyuskáját imádja, állandóan követi a tekintetével, és Csabi hiába nem produkálja magát neki, Ő akkor is teli szájjal nevet Rá. Muris, mikor Csabi csak néz maga elé, Fanni meg nevet neki.

...hangokat utánoz

Néha olyan hosszan mond magánhangzókat, mintha beszélne, és éppen mesélne valamit. Hogy utánoz-e? Azt nem tudnám megmondani.

...mindkét irányba forog, hasáról a hátára és vissza

Tényleg forog, de még mindig csak balra, jobb oldalra ritkán, tán csak a járókában forgott eddig. Utál ott lenni egyébként, a földön szeret lenni, ahova leterítek egy paplant és körbeteszem játékokkal.

A babák fele...

...tudatosan nyúl a tárgyakért, a szájához viszi őket

Igen, de már elég régóta. A kezünkért is tudatosan nyúl, és rögtön a szájába veszi. :) Ha ölben van, gyakran csinálja, hogy a két kezével megragadja a füleimet, és magához húzza a fejemet, hogy bekapja az államat! És rá is harap, ami a két kis fogincája miatt már kissé fájdalmas... Ha éhes, akkor bekapja az arcomat, és elkezdi szívni. :) De puszit is tud adni, akkor csak bekapja az arcomat, és csak ott tartja a száját, nem szívja. Olyan aranyos ilyenkor, mintha tényleg csak azért csinálná, hogy puszit adjon.

...felültetve ülve marad

Sőt, szinte mindig ülni szeretne, úgy jobban lát mindent. Félig ülő helyzetben nem is bírja sokáig, szívesebben ül az etetőszékben (aminek nem dönthető a háttámlája). Csak néhány percig hagyom benne, hogy ne erőltesse meg a gerincét, de nagyon élvezi a helyzetet, szép sorjában ledobálja az összes játékot, ami a keze ügyébe kerül, és ha az leesve csörög, rám néz huncutul és már vigyorog is. Élvezi, hogy hangot ad ki, meg azt is, hogy ilyenkor rászólok, hogy „Micsinál a baba?" :)

...darabos ételt elfogad

Na hát ezzel még nem is próbálkoztam, hisz még a pépeset se nagyon eszi. Furcsa mód, a mamával jobban megeszi a rendes kajcsit, csak velem nem akar 4-5 kanálnál többet enni, mama meg simán megetet vele fél üveg bébiételt.

Néhány baba...

...mászni kezdhet

Hol van ez még???

Íme a grafikonok Fanniról:

Kicsit alábbhagyott a hízása, de még így is dögönyöznivaló kiscsaj maradt. :)

A növése sem mutat túl növekvő tendenciát, bár ezt nem veszem észre a ruháin, olyan hamar kinövi őket...

Ezek szerint már nem "nagyfejű"... legalábbis nem fizikai értelemben... :)

Fanni 15.-én volt 5 hónapos. Persze, megint el vagyok maradva, de azért íme.

Egy 5 hónapos baba "ismérvei":

A legtöbb baba...

...a színeket képes megkülönböztetni. Hát erről fogalmam sincs, hogy lehet meggyőződni...

...átfordul a hasáról a hátára. Hátról-hasra simán átfordul, de hasról hátra eddig csak talán kétszer sikerült. Abban is több volt a véletlen, mint a tudatosság.

...elfoglalja magát, kezével, lábával játszik. Ez megvan, pár napja fedezte fel, hogy neki lába is van, és pelenkázáskor mindig megfogja mind a kettőt. Próbálja a szájához húzni, de az még nem sikerül.

A babák fele...

...odafordul a hangok, a beszédforrás felé. Igen. Nemhiába mondom Apjának, hogy beszéljen hozzá fürdetés és öltöztetés közben, ne legyen annyira kuka. :) Szereti Fanni, ha beszélnek hozzá, olykor még válaszol is az Ő kis babanyelvén, ami egyelőre csak magánhangzókból áll. Bár egy időben állandóan a „b" hangot próbálgatta, azt mondogatta, „bűűű-bűűű", de mostanában már egyáltalán nem.

...figyel a nevére. Szerintem igen. Persze, ha nagyon el van foglalva valami érdekessel, akkor csak sokára fordul felém, gondolja, mondogasd csak a nevem, majdcsak megunod. :)

Néhány baba...

...megtámasztva próbál ülni. A karomban mindig felhúzza magát ülésbe, de még nem tartja meg magát, előredől. Szeret ülő helyzetben lenni, úgy mindent jobban lát. A hátát a mellkasomnak támasztom, Ő előrefele néz, így sétálunk legtöbbször a lakásban.

...tárgyakat szájához viszi, tapintja. Minden tárgyért nyúl a két kezével, és rögtön a szájához veszi, megkóstolja. Néha forgatja is őket a kezében, tehát a tapintás is megvan.

...már előfordulhat, hogy idegenek előtt szorongani kezd. Hát, nem nagyon találkozik idegenekkel... De egy hete senki másnál nem hajlandó ellenni, csak nálam, még anyukámnál sem, apjánál sem. Bár ezt a betegségnek tudtam be. Idegennel csak a doktor nénivel és az asszisztensével találkozik, rájuk viszont eddig mindig mosolygott, legalábbis egy ideig.

Fanni mostanság 7,52 kg és 67 cm. Grafikonok:

 

Le vagyok maradva, pedig akartam ilyet „csinálni", de Csabi popsi-mizériája miatt nem volt időm, aztán meg elfelejtettem.

Készítettem Fanni adatairól grafikonokat, mert Fanni alszik, így épp ráérek, íme.

Testsúly: természetesen a felső sávban mozog, mily meglepő... :)

Magasság: ez is a felső sávban van, érzem én, hogy túl gyorsan nő, nem győzöm a ruhákat előveszegetni.

Fejkörfogat: nagyfejű a drágám... fizikai értelemben is. :)

És végül: mit tud a baba?

Ezek közül mindegyiket tudja már. Bekukkantottam az ötödik hónapba, az már nem lesz ilyen egyszerű, mert még nem akar fordulni, és... de ne szaladjunk előre, tíz nap múlva is kell valamiről írni. :)

twitteriwiwfb

Blog info

Fanni & Csabi mindennapjai

Mindennapi történések, események CsabiBátyus és FanniHugi életéből - SzilviAnyu "tollából".

img

Gyermekek

Galambos Csabi
child_110
14 éves, 11 hónapos, 1 napos
119 cm, 18000 g
Galambos Fanni
child_111
10 éves, 2 hónapos, 3 hetes, 3 napos
86 cm, 11060 g
Fejlődés »