Legfrissebb képek

Legfrissebb kommentek

 • Varga Viktória Ez nálunk is ugyanígy van, egész délutánokat töltü...
  2011-08-02 17:32:18 (Agyő pelus!)
 • Sipos Szilvi Szia Viki! Én a hajamat tépem kakiláskor... Fanni...
  2011-07-29 11:23:38 (Agyő pelus!)
 • Varga Viktória Szia Szilvi! Végre Regi is elhagyta a pelust, e...
  2011-07-28 12:05:15 (Agyő pelus!)
 • Hegedűs Anna Az internet alapján nem szabad elhinni semmit a be...
 • Jakab Gabriella Olyan, mintha magunkról olvastam volna... két évve...

Hozzáférés

rss  RSS hírcsatorna
Az RSS hírcsatorna kizárólag a nyilvános blogbejegyzéseket tartalmazza!

Jog: Látogató

BLOG - BEJEGYZÉSEK LISTÁJA

Szűrés: nevelési tanácsadó Címke szűrés kikapcsolása

Úgy két hónapja egyik délután azzal fogadott Julika óvónéni, hogy „Elviszitek Csabit nevelési tanácsadóba?”. Kérdeztem kissé ledöbbenve, hogy „miért?”. „Nem kell kétségbe esni” – mondta az ábrázatom alapján, „csak nem igazán tudjuk megítélni, hogy mehet-e iskolába”. Még azt is mondta, hogy az iskolaigazgató mondta nekik, hogy ha nem biztosak ebben, akkor inkább küldjék el a gyereket tanácsadásra, ahol szakemberek döntik el a kérdést.

Nincs is ezzel semmi bajom, valóban inkább most derüljön ki, ha valami gond van, mint az általános iskola első osztályában. A probléma az volt, hogy semmi bevezető, hanem rögtön azzal kezdte, hogy elvisszük-e tanácsadásra Csabit. Nem tudom, mit várt, hogy azt mondom, hogy „persze, minden nap azon gondolkodom, hogy el kell vinni a gyereket nevelési tanácsadóba”? Pár nappal később fültanúja voltam, hogy egy nagypapát a másik óvónő ugyanígy „támadott le”, nuku bevezető, bele a közepébe, ott is a döbbenet volt az első reakció. :)

A tanácsadóba elküldött papírra azt írták, hogy nagycsoportban kapták csak meg Csabit, sokat hiányzott, gyakran makacs, eleinte nem akart semmivel és senkivel játszani, nem mondta meg, ha kérdezték, hogy mi a baj, a többiek szívesen játszanak vele, de nem nagyon vannak barátai, balkezes, hamar elfárad a keze. Végülis egyetértettem mindennel (alá is kellett írnom), csak ez utóbbi lepett meg, mert én nem vettem észre, hogy hamar elfáradna a keze. Ja és a barát kérdés sem igaz szerintem, mert van két fiú, akiket sokat emleget, hogy velük szokott játszani Andris és Máté, de néha meg a lányokkal is a babakonyhában. Mindegy is, simán aláírtam a papírt, ez végülis az óvónők véleménye, ha így látják, ezt kell leírniuk. No problem.

Ez után hetente több alkalommal is „elkapott” Julika néni, hogy figyeli Csabit, és nagyon sokat változott az utóbbi időben, könnyebben kezelhető, az eszével sincs semmi baj, de hát ezt Ők is tudták, úgyhogy biztos benne, hogy engedik majd iskolába. Többször is odajött, hogy ezeket elmondja, és dicsérje Csabit, mintha lelkiismeret furdalása lenne, hogy elküldték tanácsadásra. Én meg mindig azt válaszoltam, hogy nem tartunk a vizsgálattól, nem baj, legalább kiderül, hogy ha van gond, akkor mi az, vagy hogy esetleg milyen képességét kell fejleszteni még.

Eljött a nagy nap, péntek 10:30-ra volt időpontunk Vácra. Majdnem visszafordultunk, mert a megadott cím a város határán volt, földút, új építésű félig kész házak. Mondtuk, ez nem lehet az. Felhívtam az óvoda vezetőt, hogy segítsen, merre találjuk a nevelési tanácsadót, szerencsére útba is igazított. Kiderült, hogy nem olyan régen, usque 6 évvel ezelőtt átnevezték az utcát, és nekünk az új nevet adták meg, de kitáblázva még mindig a régi van, és a GPS is azt ismeri. Frankó. Utóbb kiderült, hogy nem csak mi jártunk így, akik a prériről telefonáltak, hogy itt állunk a semmi közepén a megadott utcában, merre tovább. :)

Mindegy, odaértünk, kb. tíz perc késéssel, de megnyugtattak, hogy semmi gond, úgyis 11-kor szokták kezdeni, de direkt hamarabbra hívnak mindenkit. Lehet, hogy a fenti esetekből okulva, ki tudja…

Csabival együtt 4 kisgyerek volt, először csoportosan vitték be őket egy szobába. Ez a vizsgálat úgy 3/4 órát tartott, addig két nő a szülőket is „kihallgatta” felváltva. A miénk elég szimpatikus volt, Csabiról kérdezett, születésről, mozgásfejlődéséről, mit szót a kistestvérhez, meg hogy mit gondolunk az iskolakérdésről. Apja mondta, hogy nem tartanánk tragédiának, ha még egy évet óvodába járna, de Csabi biztos kudarcként élné meg, ha nem mehetne a csoporttársaival suliba.

Ezután volt egy kis szünet, a gyerekek ettek-ittak, a vizsgálat vezetők pedig bevonultak egy szobába, ahol elemezték a gyerekek által megoldott feladatokat. Utána egyénileg vizsgálták a gyerekeket, végül a szülőknek elmondták az eredményt.

Csabi eszével nincs semmi baj, a feladatokat is rendben megcsinálta, a matek szuperül ment. Viszont nagyon tüchtig, nagyon alapos, nagyon precíz, nem ad ki olyat a kezéből, ami nem felel meg az önmagától elvárt szintnek, inkább bele sem kezd. „Hát, kell találni egy olyan tanár nénit, aki ezt elviseli.” Így mondta. :s

Néhány példa:

- Volt másolásos feladat. Le kellett másolni templomot, mellé fenyőfát, meg még nem is tudom, mit, ezt nagyon szépen megcsinálta, meg is lepődtem. Viszont nagyon lassan lett kész. Öt ága volt a fenyőfának, Csabi megszámolta, hogy öt van, lerajzolt egyet. Megszámolta, hogy még négy kell, lerajzolt egyet, megint megszámolta, hogy akkor már csak három kell, lerajzolt egyet, akkor már csak kettő kell, és így tovább. Szerencse, hogy három olyan – idézem: – „tejbetök” – idézet vége – gyerekkel került össze, akik ezt elviselték. :)

- Három ábrát: kereszt, kör háromszög kellett a megadott sorrendben egymás után lerajzolni egy lap szélére, míg körbe nem értek. Átlagban 2 és fél perc alatt csinálják meg a gyerekek, Csabi 5 perc alatt végzett, ami a maximum elfogadható idő az ilyen feladatra. Hát, végülis nem futott ki az időből… :)

- Mutattak neki egy képet, amin egy bácsi volt bekötött szemmel, szaladtak előle a gyerekek, egy kislány egy terítőt rántott le éppen az asztalról. Kérdezték: mi van a képen. Csabi válasza: „katasztrófa”. A vizsgálatvezető nem hagyta annyiban, mondta, hogy bővebben? Erre Csabi válasza az volt, hogy „gondolkodom”. És akkor nem volt mit tenni, várni kellett, míg megfogalmazza magában a mondandóját.

- Mit csinálsz, ha elvágod az ujjadat? – volt egy ilyen kérdés. Csabi gondolkodott, de nem tudott mit válaszolni. Ez egy olyan élethelyzet, ami nem történhet meg vele, minek kérdezel tőlem ilyet – gondolhatta Csabi, mondta nekünk a vizsgálatvezető.

Egy szó mint száz, menjen nyugodtan iskolába, azt mondták, mert semmi értelme még egy évet visszatartani, jövőre sem lenne gyorsabb. Kérdezte Apja, hogy hogyan lehetne gyorsítani, vagy javítani ezen, de az volt a válasz, hogy sehogy, Csabinak ilyen a temperamentuma, nem kell, és szerinte nem is lehet rajta változtatni. Lehetséges, hogy a balkezességére vezethető ez vissza, mert ugyan a keze és a lába balos, de a füle és a szeme inkább jobbos. Mintha még nem alakult volna ki teljesen a kis fejében ez a dolog, de ha majd ez rendeződik, akkor talán megoldódik az összes probléma. Azt is mondta, hogy a tanárnak kevesebb feladatot kell adnia Csabinak emiatt, erről akár tud adni egy nagyon hivatalos papírt is, ha szükség lesz rá az iskolában. Hát nem tudom, ez mennyire lenne jó, a társai tuti kiutálnák, ha neki kevesebb feladatot kellene megcsinálnia, mint nekik. Nem egyszerű. Mindegy, most csak az a lényeg, hogy szeptembertől megy iskolába, aztán meglátjuk, ott hogyan boldogulunk. Fő az optimizmus. :)

message 1 hozzászólás Hozzászólok »
twitteriwiwfb

Blog info

Fanni & Csabi mindennapjai

Mindennapi történések, események CsabiBátyus és FanniHugi életéből - SzilviAnyu "tollából".

img

Gyermekek

Galambos Csabi
child_110
15 éves, 2 hónapos, 3 hetes, 2 napos
119 cm, 18000 g
Galambos Fanni
child_111
10 éves, 6 hónapos, 2 hetes, 2 napos
86 cm, 11060 g
Fejlődés »