Legfrissebb képek

Legfrissebb kommentek

 • Varga Viktória Ez nálunk is ugyanígy van, egész délutánokat töltü...
  2011-08-02 17:32:18 (Agyő pelus!)
 • Sipos Szilvi Szia Viki! Én a hajamat tépem kakiláskor... Fanni...
  2011-07-29 11:23:38 (Agyő pelus!)
 • Varga Viktória Szia Szilvi! Végre Regi is elhagyta a pelust, e...
  2011-07-28 12:05:15 (Agyő pelus!)
 • Hegedűs Anna Az internet alapján nem szabad elhinni semmit a be...
 • Jakab Gabriella Olyan, mintha magunkról olvastam volna... két évve...

Hozzáférés

rss  RSS hírcsatorna
Az RSS hírcsatorna kizárólag a nyilvános blogbejegyzéseket tartalmazza!

Jog: Látogató

BLOG - BEJEGYZÉSEK LISTÁJA

Szűrés: beszédfejlődés Címke szűrés kikapcsolása

Végre rájött, hogyan kell kimondani a „p” hangot, úgyhogy már megy az 'APA', ami régen 'ÁMÁ' volt, mondja a 'PAPA'-t is Kálmán papára, sőt, pár napja már Csabira is van szava, de ezt nehéz fonetikusan leírni: 'TYATYA', ami CSACSA akar lenni. :)

Mostanában szivacslabdával szoktunk bent focizni Csabival, helyesebben Ő beáll a fürdőszoba ajtóba, az a kapu, nekem meg be kell rúgnom a labdát. Ha sikerül, akkor helyet cserélünk. Gólnál mindig felkiált Csabi, hogy 'GÓÓÓL', egy idő után Fanni is mondta: 'DÓÓÓ'. :)

Egyre több mindent ismétel utánunk. Nemrég IbiMama és KálmánPapa levitte a Dunához, láttak hajót, amit Fanni úgy mondott, hogy 'JAJÓ'. :) A béka 'BÉBÉ', az alma 'AAMA', a cicára azt mondja, 'CC-CC', a kutya még mindig 'VÁVÁ'. Csabival együtt rászoktak a narancsos Tic-Tac-ra, ha eszébe jut, akkor megy a kamrába, kinyitja az ajtót (merthogy már minden kilincset elér, sajnos…), és mondja, hogy 'TI-TA, TI-TA'.

Ha éhes, mondja, hogy 'NYAMM, NYAMM'. :) A hagymát úgy mondja, hogy 'AMMA', és minden szóval így van, próbálja utánunk mondani, és hangzásában hasonlít is az eredetire. Előző életében a Kabos lehetett, mert a hagymához is hagymát eszik… De tényleg, annyira ízlik neki az újhagyma, hogy nem tudok úgy enni, hogy ne kérjen belőle, sőt, ki is lopkodja a tányéromból. Egy idő után persze kiköpi, ha túl sok van a szájában, vagy csípi, gondolom én, de utána újra kér.

Ha pisilnie kell, megy a bilihez letolt gatyával, és mondogatja, hogy 'PSSS-PSSS'. :) Ha meghalja Apa hangját fentről, akkor odamegy a lépcsőhöz, és felkiált 'HAHÓ!'. Ha mondom neki, hogy mindjárt szólunk apának, hogy jöjjön le, akkor odaszalad a lépcsőhöz és felkiabál, hogy 'APA!'. Apja persze válaszol, hogy mindjárt jön, de Fanninak ez nem jó, még egyszer kiabál, bár jobb szó, hogy ordít: 'AAPA'. Egészen addig, míg apja le nem jön... De mindenkivel ilyen parancsolgató, kiadja ám az ukázt, hogy ki mit csináljon. (Hogy' örülne neki a dédipapa, aki katona volt. :) ) Leginkább az 'ODA!' a parancsszava: mutat a székre, közben néz a papára és mondja, hogy 'ODA!', ez azt jelenti, hogy papa üljön le, méghozzá oda, ahova Őladysége mutatja. És jaj Neked, ha nem teszed azt, amit mondok. :)

Mindenkinek integet… Jó, hogy „falun” lakunk, de rég volt már, hogy falun mindenki ismert mindenkit… Mi nem sok embert ismerünk, csak a szomszédokat, közértes néniket, bácsikat, de Fanni úgy viselkedik, mintha mindenkit ismerne. Elmegyünk valaki mellett: integet. Elmegy mellettünk egy autó: integet. Elmegy valaki a kerítésünk előtt: integet. Bezzeg ha valaki felbátorodva az integetésétől közelebb jön, és elkezd hozzá beszélni, vagy netán meg akarja simogatni, akkor fordul elfele, elhajol, közben reklamál, mintha azt gondolná, hogy az egy dolog, hogy kedves vagyok és integetek, de ez nem jogosít fel arra, hogy belépj az aurámba. :)

Szerintem többet nem fogok írni a beszédfejlődéséről, mert annyi mindent próbál utánunk mondani, hogy nem is tudok mindent megjegyezni. Utána meg bosszankodok, mikor mesélném valakinek, hogy milyen édesen mondta a … - mit is? - elfelejtettem, a fenébe is.

A legelső szava a „TÁTÁ” volt, ami a pápát jelenti. Már akkor is menő manó volt. :) Vagy talán a „BBBÁ”, ezt a kutyára mondta, amikor ugatott, ment oda az ajtóhoz, és mutatott kifelé. :)

Ezen kívül leginkább ezeket mondja még:

-        „ANA” = anya.

-        „MÁMMÁ” (igen, így olaszosan) = mama.

-        „BABA”: ezt akkor mondja, magára, amikor engem ismétel.

-        „HÚHA”: leginkább csak ismétel minket.

-        „HÓÓÓ”: utánozza, amikor mondom, hogy ott a hó, esik ahó.

-        „ÁMÁ: ezt mondja apa helyett, de hogy miért…

-        „ÁMMÁ”: ezt szerintünk a papára mondja.

Mostanában egyre több mindent ismétel, nem is tudom felsorolni mindet. A kutyára most már azt mondja, „VÁVÁ”, a cicára „PSZÍPSZÍÍÍ” (cicicc-et utánozva), a béka „BÉBÉ”, a motor „MÓMÓ”, tehát már elkezdett két szótagosan beszélni. :) Csabinál is így kezdődött.

Ha már Csabinál tartunk, akkor azt hiszem, rá mondja azt, hogy „DÓDÓ”, de hogy ez honnan jött… Úgy egy hete Ibi mamával mentek Csabiért az oviba, és egész úton azt mondogatta Fanni, hogy „DÓDÓ”. Mondtam, eddig ezt nem mondta, nem tudom, mi lehet. Aztán pár napja az ölemben vittem be a nappaliba, Csabi és Apa az ágyon voltak, tévét néztek, és Fanni Csabira mutatva mondta, hogy „DÓDÓ”. Akkor gondolkoztam el rajta, hogy Csabira mondja vajon?

Beszéd nélkül is megérteti, mit akar. Nagyon korán elkezdett mutogatni, hogy hol van, amit szeretne, vagy megfogja az ujjamat, és odavezet. Ha nem kap meg valamit, amit akar, akkor ennek elég nagy hangot is ad… A jó kis mély hangjával. :) DédiPapa hogy’ örülne, neki is olyan jó mély hangja volt.

Fanni lassan másfél éves lesz. Most körülbelül 84 cm és 10,5 kiló. Huhh, tegnap fürdés közben muszáj voltam lefotózni, mert akkora hasa volt, hogy az csuda. Visszagondoltunk Ibi mamával, hogy Csabinak milyen vékony lába volt (még most is az…), de a hasa neki is nagy volt a testéhez képest. De azért korántsem ekkora… :)

message 1 hozzászólás Hozzászólok »
twitteriwiwfb

Blog info

Fanni & Csabi mindennapjai

Mindennapi történések, események CsabiBátyus és FanniHugi életéből - SzilviAnyu "tollából".

img

Gyermekek

Galambos Csabi
child_110
14 éves, 5 hónapos, 2 hetes, 4 napos
119 cm, 18000 g
Galambos Fanni
child_111
9 éves, 9 hónapos, 1 hetes, 4 napos
86 cm, 11060 g
Fejlődés »